7 Eylül 2011 Çarşamba

HEYY İNSAN! “FARKINDA MISIN”
Bu ülkede bazı insanların çabalarıyla vicdan adına, insanlık adına çok güzel ve anlamlı işler de yapılıyor. Önemli olan neye parmak basacağınızı ve nasıl farkındalık yaratacağınızı bilmek. İşte “Farkında mısın” da beni çok duygulandıran ve yüreklendiren bir proje. Bugün birçok kişinin farkında olmadığı bir konu üzerine kurulu.
İnsaniyetinden, samimiyetinden ve vicdan duygusundan eksik olmayan bazıları gibi oyuncu Tuna Arman, fotoğraf sanatçısı Ateş Kantürk ve hayvan hakları savunucusu Tolga Öztorun tarafından yaratılan bir proje olan “Farkında mısın” insanım diyenlere sesleniyor.
Projede amaçlanan Türkiye genelinde hayvan barınaklarının kendilerine gelir elde etmeleri amaçlı olarak toplumsal bazda başarılı isimlerin engelli hayvanlar ile birlikte fotoğraf çektirmeleri ve bu duyarlılığın arttırılmasıydı. Burada en önemlisi engelli hayvanlara yani kolu, bacağı olmayan, sağır ya da kör olan hayvanlara dikkat çekilmesi. Çünkü onlar asla tek başlarına sokaklarda hayatlarını idame ettiremezler ama evinizde sağlıklı bir hayvandan da farkı yoktur.  
Birçok ünlü de bu proje için objektif karşısına geçti ve engelli birer hayvanla poz verdiler. Kör ise kör kığlına girdiler, ayakları yoksa hayvanın onlarda tekerlekli sandalyeye oturdular. Kısacası duyarlılık adına, dikkat çekmek adına empati yaratılmaya çalışıldı.
Tan Sağtürk’ten Buket Uzuner’e, Billur Kalkavan’dan Nasuh Mahruki’ye kadar 24 ünlü isim ve 24 engelli hayvanla poz verdi. Proje üniversiteleri, AVM’leri okulları gezecek ve hedeflenen farkındalık yaratılmaya çalışılacak. Tüm fotoğraflar ayrıca Nişantaşı City’s Alışveriş Merkezi’nde sergilenmekte. Her bir fotoğrafın 5 paket mama karşılığı satın alınabildiği sergide tüm mamalar ise barınaklara bağışlandı. Sergi ile tanıtılacak proje tüm hayvan barınaklarına mama, tedavi desteği ve ameliyat giderleri olarak geri döneceği vurgulandı. 
Bu arada Cengiz Semercioğlu’nun yazdığına göre, bazı ünlüler çirkin görünmemek adına projede yer almayı kabul etmemişler. Ancak sonrasında bakmışlar ki proje aldı başını gidiyor, o biçim bir ratingi var, bu seferde biz de yer alsak olmuşlar. Bunların kim olduğunu bilinmiyor ama şahsım adına ben bunların isimlerini bilmek isterdim en azından insani ilişkilerimi kesmek adına.http://twitter.com/#!/YaseminTopoglu

1 yorum:

  1. o cirkin gozukmemek icin projede yer almayan kisilere (onlara insan bile diyemem) aciyorum....

    YanıtlaSil